SKADNIKI:
BISZKOPT:
- 5 jajek, osobno białka i żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części.
MASA JABŁKOWA:
- 1,5 l jabłek prażonych (ja miałam swojej roboty)
- 2 galaretki cytrynowe
Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić.
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 x śmietan fix
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrami, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać mikserem.
PRZYGOTOWANIE:
Pierwszą część biszkoptu włożyć do fromy , w której się piekł, wyłożyć lekko przestudzone jabłka, przykryć drugim biszkoptem i schłodzić, następnie na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę, można dodatkowo posypać startą czekoladą, ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin, jabłka wtedy dobrze stężeją, smacznego :)
Robiłam go kilkakrotnie. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie ciasto :)
OdpowiedzUsuń