Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 14 marca 2015

ROLADA Z GALARETKĄ

Uwielbiam takie ciasta, puszysty biszkopt, bita śmietana, galaretka i czekolada, pyyyszności, bardzo efektownie wygląda i bardzo szybko się taką roladę robi, polecam gorąco :)



                                                                     SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut.Gotowe ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i położyć na posypanej cukrem pudrem bawełnianej ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągnąć papier i zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku, zostawić do ostygnięcia.


BITA ŚMIETANA:

  • 400 ml. śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 x śmietan fix
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrami, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy mikserem.

GALARETKA:


  • 1 galaretka czerwona, np. wiśniowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szkl. wrzątku, rozpuszczoną chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Gotową wykładamy na talerz i kroimy podłużne pasy.


                                                            PRZYGOTOWANIE:

Roladę rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, zwdłuż boku, który będziemy zwijać rozjkładamy galaretkę, zaczynamy zwijać i na środku ciasta również rozkladamy paski z galaretki, zwijamy do końca, wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem, chowamy do lodówki, do chłodzenia, najlepiej przygotować wieczorem i chłodzić całą noc, biszkopt jest wtedy idealnie wilgotny :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz