Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 6 lutego 2015

BUCHTY DROŻDŻOWE

Puszyste, pachnące bułeczki drożdżowe, złączone bokami, które odrywamy ręką, nadziane serem są pyszne, można również nadziać marmoladą lub zrobić bez nadzienia, podajemy posypane cukrem pudrem:)



                                                                    SKŁADNIKI: 

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml. mleka
  • 40g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

  • 1,5 kostki twarogu
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru

                                                              PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, roztopione masło, mleko, resztę cukru i rozczyn, wyrabiamy gładkie, pulchne ciasto, zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką koła, na każdy łyżeczką nakładamy ser (dobrze wymieszamy z cukrami i żółtkiem), zlepiamy i układamy w blaszce złączeniem do dołu, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną, bułeczki układamy blisko siebie i odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły, wierzch smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną mleka, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczem ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią, gotowe, lekko przestudzone posypać cukrem pudrem i można odrywać :)






4 komentarze:

  1. Eh te buchty... Moja mam nie robiła ich już od wieków. Na pocieszenie chyba jutro będę piekła drożdżowe ślimaczki, więc może jakoś zastąpią mi ten smak.

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam buchtów, te wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń