Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 11 lutego 2015

CIASTO WALENTYKOWE

Nie od dziś wiadomo, że do serca mężczyzny droga prowadzi przez żołądek, tak więc na słodki deser polecam pyszne ciasto z galaretką i bitą śmietaną, do tego tak słodko się prezentuje, zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu :)


                                                                    SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, mieszamy mikserem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą, masę przelać do niedużej formy wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na pół.

GALARETKA:
  • 4 galaretki truskawkowe lub malinowe
Trzy galaretki rozpuścić w czterech szklankach zagotowanej wody, zostawić w chłodnym miejscu, aż będzie zaczynać tężeć. Czwartą galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody dopiero gdy pozostałe będą stężałe na biszkopcie.

BITA ŚMIETANA:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 20 ml gorącej wody lub dwa śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka cukru
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami na sztywno, na koniec dodajemy rozpuszczoną, chłodną żelatynę, dokładnie zmiksować.

                                         
                                                          PRZYGOTOWANIE:

Pierwszy część biszkoptu wkładamy do formy w której się piekł, formę wyłożyć folią, wylewamy trzy galaretki, które zaczęły tężeć, wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.
W tym czasie w drugiej części biszkoptu wykrawamy foremką serca i wierzch smarujemy czekoladą (1/2 tabliczki) rozpuszczoną z odrobiną mleka.
Na stężałą galaretkę wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy biszkoptem z wyciętymi serduszkami, wkładamy do lodówki do schłodzenia, gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć nakładamy ją łyżką do wyciętych serc, chłodzimy, aż galaretka całkowicie stężeje.
Ciasto pięknie się prezentuje, na pewno nie jedną ukochaną osobę ucieszy :)



5 komentarzy:

  1. Czy możesz podać wymiary formy? Ciacho wygląda cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam w formie 24x28 cm, a ciacho naprawdę efektowne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają te serduszka z galaretki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyglada bajecznie ,jutro spróbuję je odtworzyć. Czy wszystkie warstwy dobrze się trzymają,? Galaretka na dole nie "odchodzi od biszkoptu?
    Pozdrawiam serdecznie ,dziękuję za fajny przepis!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, galaretka nie odchodzi od biszkoptu, nie można nalewać zbyt płynnej, bo możne znacznie wsiąknąć w ciasto, jak tylko zacznie gęstnieć (ale nie stężeje) to wylewamy, ja biszkopt dodatkowo schłodziłam w lodówce, wyjęłam żeby wylać galaretkę i dalej do lodówki, szybko galaretka stężała :)

      Usuń