Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 20 stycznia 2015

KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Ostatnio na Święta oprócz tradycyjnego makowca zrobiłam takie właśnie kruche ciasto z makiem, wszystkim smakowało więc na pewno jeszcze je upiekę, z dodatkiem budyniowej piany wyszło bardzo smaczne, zachęcam do wypróbowania :)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, następnie podzielić na dwie części 3/4 i 1/4, ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut, po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć spód tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, zostawić do wystudzenia.

MASA MAKOWA:

PRZEPIS TUTAJ:                                           

Ja robię na Święta masę z 0,5 kg maku, odkładam część do makowca, makówek i innych wypieków, tak więc 1/3 masy trafiła do tego ciasta, na ostudzony spód wyłożyć masę makową.

BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1/2 szkl. oleju
Białka ubić na sztywno, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, gdy masa będzie gęsta i lśniąca wsypujemy budyń, mieszamy, dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy, gotową pianę wylewamy na masę makową.
Na wierzch ścieramy pozostałe, zmrożone ciasto, ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 30-40 minut, wierzch powinien mieć piękny złoty kolor :)



2 komentarze: