Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 20 stycznia 2015

MASA MAKOWA

Przepis na masę makową znalazłam kiedyś w starym zeszycie mamy i używam go do tej pory, masa jest gęsta i pyszna, a te kupne często są przesłodzone i wodniste, taka masa idealna jest do makowców, drożdżówek i innych wypieków, polecam :)



                                                                   SKŁADNIKI:

  • 500g suchego maku
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 jaja, osobno żółtka i białka
  • rodzynki, ok. 1/2 paczki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy
  • 1/2 słoiczka powideł, np. porzeczkowych

                                                           PRZYGOTOWANIE:

Mak zalać wrzącą wodą (1-2cm nad mak) i odstawić do ostygnięcia (ja zawsze zalewam na wieczór, a mielę na następny dzień), następnie odcedzić na sicie i zmielić maszynką do mięsa, używając końcówki do maku, białka ubić na sztywno, do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko razem podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając, aż piana dokładnie się połączy z masą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz