SKŁADNIKI:
- 500g suchego maku
- 1,5 szkl. cukru
- 3 jaja, osobno żółtka i białka
- rodzynki, ok. 1/2 paczki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy
- 1/2 słoiczka powideł, np. porzeczkowych
PRZYGOTOWANIE:
Mak zalać wrzącą wodą (1-2cm nad mak) i odstawić do ostygnięcia (ja zawsze zalewam na wieczór, a mielę na następny dzień), następnie odcedzić na sicie i zmielić maszynką do mięsa, używając końcówki do maku, białka ubić na sztywno, do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko razem podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając, aż piana dokładnie się połączy z masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz