Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 13 stycznia 2015

DROŻDŻÓWKI ZAWIJANE

Lubicie domowe drożdżówki, ja uwielbiam, o niebo lepsze od kupnych i nie są takie trudne w przygotowaniu, można zrobić z czekoladą, budyniem, jabłkami lub dżemem, ja zrobiłam swoje ulubione,czyli z twarożkiem, pyyycha :)



                                                                  SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 600g mąki pszennej
  • 80g margaryny
  • 250ml mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 40g świeżych drożdży
MASA SEROWA:
  • 1/5 kostki twarogu
  • 1 żółtko (białko zostawić)
  • 2-3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder (słodzimy wg. uznania)

                                                           PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzać z margaryną, aż margaryna się rozpuści (nie gotować), dodać drożdże i cukier, wymieszać, do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, dodać resztę składników, zagnieść jednolite ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, wycinać prostokąty, w zależności ja chcemy duże drożdżówki, na każdy prostokąt nakładamy twaróg, zwijamy, układamy na blaszce i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wierzch smarujemy białkiem, wymieszanym z odrobiną mleka, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 15 minut, aż się zarumienią, smacznego :)






3 komentarze:

  1. Nie ma to jak dobra, domowa drożdzówa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite. :) I jak ciekawie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, zdecydowanie pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń