SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki pszennej
- ok. 180 ml. gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą (taka kilka minut po zagotowaniu), dodać olej i wymieszać, następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut, gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut (żeby odpoczęło).
Ciasto dzielimy na 6-7 części, formujemy kulki, każdą cieniutko rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypać mąką), średnica może być troszkę większa od średnicy patelni, placki trochę się skurczą, smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, trzeba pilnować, żeby się nie przypiekły, tortilla powinna być zarumieniona i mieć charakterystyczne bąble, jak będzie zbyt długo się smażyć, może za bardzo wyschnąć i nie będzie można jej zwinąć.
Taka domowa jest najlepsza, jak patrzy się na skład tych sklepowych to włos się na głowie jeży! :)
OdpowiedzUsuń