SKŁADNIKI:
- 1 szkl. miodu
- 1/2 szkl. cukru
- 100g margaryny
- 1/2 przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 4 szkl. mąki
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuścić w rondelku margarynę z miodem, cukrem i przyprawami, mieszać aż cukier się rozpuści, odstawić na ok. 30 minut do ostygnięcia, następnie dodać sodę i wymieszać, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę z miodem i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać dowolne kształty, dziurkę wycinamy słomką do napojów, pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 5-8 minut (nie więcej), tyle wystarczy, po ostygnięciu będą dość twarde :)
Śliczności :)
OdpowiedzUsuń