Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 2 grudnia 2014

PIERNICZKI NA CHOINKĘ

Bardzo prosty przepis na pierniczki, wychodzą cienkie i twarde, polukrowane ozdobią każdą choinkę, z podanego przepisu wyszły cztery blachy pierników, będzie więc można kogoś jeszcze obdarować, a dzieci ucieszą się, gdy pozwolimy wycinać kształty i lukrować, wesołej zabawy :)



                                                                      SKŁADNIKI:


  • 1 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 szkl. mąki

                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Rozpuścić w rondelku margarynę z miodem, cukrem i przyprawami, mieszać aż cukier się rozpuści, odstawić na ok. 30 minut do ostygnięcia, następnie dodać sodę i wymieszać, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę z miodem i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać dowolne kształty, dziurkę wycinamy słomką do napojów, pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 5-8 minut (nie więcej), tyle wystarczy, po ostygnięciu będą dość twarde :)





1 komentarz: