Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 4 grudnia 2014

LUKIER DO PIERNIKÓW

Do lukrowania pierniczków taki lukier jest idealny, śnieżno biały, a po zastygnięciu twardy, można zrobić więcej i przechowywać w lodówce, chociaż z podanej ilości polukrujemy sporo pierników, można również dodać odrobinę barwnika spożywczego i pobawić się kolorami :)



                                                                    SKŁADNIKI:

  • 1 białko
  • szkl. cukru pudru

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Białko utrzeć mikserem, wystarczy jak się dobrze spieni, dodać cukier puder i ucierać lub miksować ok. 10-15 minut, wtedy lukier będzie gęsty i lśniący, a cukier puder nie będzie wyczuwalny. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, gdy będzie bardzo gęsty można dodać odrobinę wody, dosłownie 1/2 łyżeczki, bo woda bardzo rozrzedza, a gdy będzie zbyt rzadki dodać trochę cukru pudru i chwilę ucierać, chociaż mi wyszedł idealny.
Do lukrowania można urzyć takiego silikonowego pisaka, lub zrobić rożek z papieru do pieczenia, skleić tak żeby był bardzo mały otwór i lukrujemy, zabawa naprawdę super :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz