Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 10 grudnia 2014

CEBULARZE

Cebularze czy cebulaki..., to bez znaczenia jak je nazwiemy, pyszne, puszyste drożdżowe bułeczki z cebulą i żółtym serem są rewelacyjne, idealne na przekąskę czy kolację, sposób przygotowania bardzo prosty więc kto jeszcze nie robił to do dzieła :)



                                                                  SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 100g margaryny
  • 2 jajka
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 3-4 cebule
  • żółty ser
                  
                                                          PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i trzech łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 10 minut, w małym garnuszku podgrzewamy pozostałe mleko z margaryną, mieszamy aż margaryna się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, rozczyn z drożdży i ciepłą (nie gorącą) margarynę z mlekiem, zagniatamy ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, zostawiamy w misce pod przykryciem aż podwoi swoją objętość ok 40-50 minut, w tym czasie na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wycinać dużym kubkiem lub małą miseczką koła, układać na blaszce posmarowanej olejem, na każde koło nakładamy cebulę i posypujemy żółtym serem, piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku ok 15-20 minut, aż się lekko zarumienią, gotowe podajemy z ketchupem lub innym sosem :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz