SKŁADNIKI:
- 500g mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 100g margaryny
- 2 jajka
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka soli
- 3-4 cebule
- żółty ser
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i trzech łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 10 minut, w małym garnuszku podgrzewamy pozostałe mleko z margaryną, mieszamy aż margaryna się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, rozczyn z drożdży i ciepłą (nie gorącą) margarynę z mlekiem, zagniatamy ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, zostawiamy w misce pod przykryciem aż podwoi swoją objętość ok 40-50 minut, w tym czasie na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wycinać dużym kubkiem lub małą miseczką koła, układać na blaszce posmarowanej olejem, na każde koło nakładamy cebulę i posypujemy żółtym serem, piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku ok 15-20 minut, aż się lekko zarumienią, gotowe podajemy z ketchupem lub innym sosem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz