SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 4 szkl. mąki
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 60 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
FARSZ:
- słoik litrowy kapusty kiszonej (użyłam domowej)
- 500 g pieczarek
- dwie garście grzybów suszonych
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby moczymy ok. 2 godziny, (ja zawsze namaczam wieczorem, a farsz robię na następny dzień), gdy będą miękkie odciskamy i drobno kroimy.
Kapustę gotujemy ok. 40 minut, odsączamy i kroimy, posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, następnie dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, na koniec dodajemy kapustę, wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, żeby farsz nie był zbyt suchy ja dodaję trochę oliwy i mieszam.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i rozcieramy rękoma, gdy składniki się połączą dodajemy jajka, sól i płynne drożdże (roztarte z cukrem), wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część cienko rozwałkować na podłużny prostokąt, na środek rozkładamy farsz, pozostawiając wolne boki, najpierw składamy do środka pierwszy bok przykrywając farsz, a później drugi, tak żeby nachodził na ten pierszy, lekko dociskamy, delikatne przekręcamy złączeniem do dołu i kroimy na 4-5 cm paski, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, paszteciki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 18 minut, aż się zarumienią :)
Dziś robiłam i wyszły pyszne. Ciasto jest rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam i wyszły pyszne. Ciasto jest rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały, zgadzam się, że ciasto super, polecam również z pieczarkami i serem, mniam :)
UsuńWitaj, mam zamiar zrobić na święta paszteciki. Wyglądają smakowicie :) Czy są dobre na drugi dzień czy tylko w dniu przygotowania?
Usuń