SKŁADNIKI:
- 4 szkl. mąki
- kostka margaryny lub masła
- 5 dkg świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 szkl. gęstej śmietany
- mus jabłkowy
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozcieramy w miseczce z cukrem, mieszamy aż będą płynne i cukier się rozpuści.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę (lub masło), rozcieramy palcami, dodajemy 1 jajko, śmietanę, sól i płynne drożdże, zagniatamy pulchne ciasto, następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, wycinamy po 8 trójkątów, nakładamy po łyżeczce musu i formujemy rogaliki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią, studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem, mi wyszło 32 rogaliki :)
Uwielbiam takie rogaliki!
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis na ciasto drożdżowe, "rogalikowe" bez wyrabiania i bardzo często go wykorzystuję;-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz i na pewno jeszcze takie ciasto wykorzystam :)
UsuńWyglądają pysznie. Porywam kilka! :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, bo jeden to stanowczo za mało :)
UsuńWypróbowałam i są super!! Znikają w oka mgnieniu..właśnie czegoś takiego szukałam! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń