SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 400g mąki pszennej
- kostka margaryny, 250g
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każdą upiec osobno w nasmarowanej margaryną formie (25x25 cm), 15-20 minut w 180 stopniach.
- 250-300g łuskanych orzechów włoskich
- szkl. mleka
- 200-250g masła
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki cukru
Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem, dodać dwie łyżki cukru i wymieszać, zostawić do zgęstnienia, masło utrzeć z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodawać ostudzone orzechy.
MASA JABŁKOWA:
- słoik jabłek prażonych, ja użyłam domowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka podgrzać, moje są dość gęste więc dodałam tylko łyżkę mąki ziemniaczanej, można zamiast mąki dać galaretkę cytrynową i podgrzać, aż się rozpuści.
Na pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa orzechowa stężała, mi najbardziej smakuje na następny dzień, wtedy ciasto jest lekko wilgotne.
O wow, ile pysznych warstw! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda)))
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, bo ciasto przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZauwazyłam,że Ty akurat pieczesz w mniejszej blaszce, czy jesli ja mam tylko taką ok 23x34cm to bedzie na nią za mało ciasta, musze jakoś zwiększyć proporcje ? czy ewentualnie pomyślałam mam tortownice 25 cm bedzie odpowiedniejsza?
OdpowiedzUsuń