SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki tortowej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę (gdy jest już sztywna ubijamy jeszcze przez chwilę), dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, piana ma być gęsta i lśniąca, żółtka mieszamy w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia (zaczną od razu rosnąć), dodajemy do białek i mieszamy, wsypujemy delikatnie przesiane mąki i mieszamy łyżką lub łopatką, ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka), po upieczeniu lekko otwieramy drzwiczki i studzimy biszkopt, ostudzony można przekroić na 3 części :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz