Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 10 listopada 2014

BISZKOPT NA TORT

To przepis na biszkopt do tortownicy 25-26 cm, jest puszysty i wyrośnięty, wychodzą z niego 3 części, więc na tort jest idealny, polecam wypróbować.



                                                                     SKŁADNIKI: 

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

                                                              PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywną pianę (gdy jest już sztywna ubijamy jeszcze przez chwilę),  dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, piana ma być gęsta i lśniąca, żółtka mieszamy w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia (zaczną od razu rosnąć), dodajemy do białek i mieszamy, wsypujemy delikatnie przesiane mąki i mieszamy łyżką lub łopatką, ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka), po upieczeniu lekko otwieramy drzwiczki i studzimy biszkopt, ostudzony można przekroić na 3 części :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz