SKŁADNIKI:
CIASTKA:
- 180g miękkiego masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
- 200g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100g czekolady mlecznej lub deserowej
LUKIER:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją.
Lukier:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać łyżeczkę gorącej wody.
Ostygnięte ciasteczka udekorować lukrem, smacznego chrupania :)
Chętnie się poczęstuję, wyglądają zachęcająco. I ten śliczny wzorek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, a wzorek, no cóż, zbyt równy to on nie jest, ale ma pysznie kawowy posmak :)
Usuń