Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 11 listopada 2014

CIASTECZKA MOKKA

Pyszne i aromatyczne ciasteczka z kawą i czekoladą, są chrupiące i pięknie pachną, idealne do kawusi, chociaż tym co kawy nie piją również powinny smakować, wzbogacone czekoladą i lukrem są po prostu przepyszne, polecam, przepis z blogu ,Mała Cukierenka, :)


                
                                                                     SKŁADNIKI:
CIASTKA:

  • 180g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 100g czekolady mlecznej lub deserowej


LUKIER:

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
 
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją.
Lukier:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać łyżeczkę gorącej wody.
Ostygnięte ciasteczka udekorować lukrem, smacznego chrupania :)




2 komentarze:

  1. Chętnie się poczęstuję, wyglądają zachęcająco. I ten śliczny wzorek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, a wzorek, no cóż, zbyt równy to on nie jest, ale ma pysznie kawowy posmak :)

      Usuń