Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 1 listopada 2014

ŚLIMAKI DROŻDŻOWE

Pysznie zakręcone ślimaki, mięciutkie i puszyste, nadziane powidłami śliwkowymi, lubię takie domowe drożdżówki, polecam gorąco :)



                                                                         SKŁADNIKI:

  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 70 g cukru
  • 500g mąki
  • szczypta soli
  • powidła lub inna marmolada

                                                                  PRZYGOTOWANIE:

Mleko rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem.
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, gdy rozczyn podrośnie dodajemy mąkę, cukier, sól ciepłe mleko z masłem (ale nie gorące), zagniatamy ciasto, zostawiamy pod przykryciem na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem lub powidłami, zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, kroimy na plastry ok. 2 cm szerokości, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 190-200 stopni na ok. 15 minut, aż się zarumienią.





1 komentarz: