SKŁADNIKI:
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 70 g cukru
- 500g mąki
- szczypta soli
- powidła lub inna marmolada
PRZYGOTOWANIE:
Mleko rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem.
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, gdy rozczyn podrośnie dodajemy mąkę, cukier, sól ciepłe mleko z masłem (ale nie gorące), zagniatamy ciasto, zostawiamy pod przykryciem na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem lub powidłami, zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, kroimy na plastry ok. 2 cm szerokości, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 190-200 stopni na ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Zjadłabym takie *.*
OdpowiedzUsuń