Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 11 października 2014

CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ

Za oknem pada już drugi dzień, przydałoby się coś pysznego do schrupania, dodatkowo z porcją witamin, co powiecie na migdały, orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, ziarna słonecznika i płatki owsiane, a wszystkie te składniki tworzą ciasteczka maślane, gorąco polecam, bardzo łatwe w przygotowaniu :)



                                                                  SKŁADNIKI:

  • 200g masła
  • 2 jaja
  • 2 szkl. płatków owsianych lub orkiszowych
  • 3/4 szkl. cukru, brązowy lub biały
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szkl. bakalii (rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, ziarna słonecznika)

                                                            
                                                            PRZYGOTOWANIE:

Masło zmiksować z cukrem i jajami, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać, dodać płatki owsiane, wszystko razem połączyć, na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, formując ciastka, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut, aż będą całe rumiane, gotowe ułożyć na kartce, wtedy stwardnieją.
Przyjemnego chrupania :)





3 komentarze:

  1. chętnie bym spakowała takie ciasteczka do plecaka :) uwielbiam wszystko, co ma w sobie płatki owsiane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś rzadko robię takie wypieki, ale te ciasteczka wyjątkowo mi smakują :)

      Usuń