Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 10 października 2014

ORZECHOWIEC

Pyszne, aromatyczne ciasto, z budyniem, powidłami śliwkowymi i orzechami..., robiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjne, na pewno wkrótce wrócę do tego przepisu, ciasto z dodatkiem miodu wyszło idealne, myślałam, że będzie twardsze, ale było w sam raz, a na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze :)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 90g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
WIERZCH:
  • 250g łuskanych orzechów włoskich
  • 70g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

  • powidła śliwkowe

                                                             PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i połączyć mikserem z końcówkami do ucierania, połowę ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie 25x25 cm (ciasto jest lepkie, ja maczam palce w wodzie), wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 13-15 minut, aż ciasto będzie całe zarumienione.
WIERZCH:
Orzechy posiekać, w garnuszku podgrzać masło z miodem i cukrem, mieszać aż cukier się rozpuści, dodać orzechy, gotować jeszcze 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
Pierwsze ciasto wyjmujemy z blaszki, wykładamy jeszcze raz papierem do pieczenia i rozsmarowujemy drugą część ciasta, na ciasto wykładamy delikatnie masę orzechową, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i znów piec ok. 15 minut, gotowe wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA:
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Do zimnego budyniu stopniowo dodawać masło, ciągle miksując, aż masa masa będzie jednolita.
Na pierwszy placek rozsmarować powidła śliwkowe, na to masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.
Gdyby ciasto wyszło zbyt twarde, można skropić niesłodzoną herbatą, a gdy mamy piekarnik, który może przypiekać to piec 2-3 minuty krócej.






9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Od wczoraj to też jedno z lepszych jakie jadłam :)

      Usuń
  2. O rany! Wpraszam się na kawałek. Nabrałam ochoty na takie orzechowe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Chętnie skuszę się na to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ostatnio ogromną chęć na krem budyniowy, a to ciasto wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń