SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 90g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
WIERZCH:
- 250g łuskanych orzechów włoskich
- 70g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
MASA BUDYNIOWA:
- 3 szkl. mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- powidła śliwkowe
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i połączyć mikserem z końcówkami do ucierania, połowę ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie 25x25 cm (ciasto jest lepkie, ja maczam palce w wodzie), wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 13-15 minut, aż ciasto będzie całe zarumienione.
WIERZCH:
Orzechy posiekać, w garnuszku podgrzać masło z miodem i cukrem, mieszać aż cukier się rozpuści, dodać orzechy, gotować jeszcze 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
Pierwsze ciasto wyjmujemy z blaszki, wykładamy jeszcze raz papierem do pieczenia i rozsmarowujemy drugą część ciasta, na ciasto wykładamy delikatnie masę orzechową, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i znów piec ok. 15 minut, gotowe wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA:
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Do zimnego budyniu stopniowo dodawać masło, ciągle miksując, aż masa masa będzie jednolita.
Na pierwszy placek rozsmarować powidła śliwkowe, na to masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.
Gdyby ciasto wyszło zbyt twarde, można skropić niesłodzoną herbatą, a gdy mamy piekarnik, który może przypiekać to piec 2-3 minuty krócej.
Jedno z moich ulubionych ciast, pycha!
OdpowiedzUsuńOd wczoraj to też jedno z lepszych jakie jadłam :)
Usuńjedno z lepszych ciast!
OdpowiedzUsuńO tak, zgadzam się :)
UsuńO rany! Wpraszam się na kawałek. Nabrałam ochoty na takie orzechowe cudo :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne, polecam :)
UsuńJedno z moich ulubionych jesiennych ciast :)
OdpowiedzUsuńPychota! Chętnie skuszę się na to ciasto:)
OdpowiedzUsuńMam ostatnio ogromną chęć na krem budyniowy, a to ciasto wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń