SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 jajka, osobno białka i żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- wiśnie, mogą być z kompotu
KREM:
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, do puszystej masy wlewamy olej, miksujemy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do ciasta na przemian z mlekiem, za każdym razem mieszamy łyżką, połowę ciasta wylać do formy 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, do drugiej połowy ciasta dodać przesiane dwie łyżki kakao i dwie łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać równomiernie na jasne ciasto, ułożyć odsączone wiśnie (można lekko je wcisnąć ręką), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 30 minut (do suchego patyczka), odstawić do wystygnięcia.
KREM:
Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń, gdy zgęstnieje odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzony budyń i sok z cytryny, cały czas miksując.
Na ostudzone ciasto wylać krem, schować do lodówki do schłodzenia i stężenia.
Gdy stężeje można posypać kakao lub zrobić polewę czekoladową.
Pyszne ,no i upiekę.
OdpowiedzUsuńO tak, ciasto pyszne :)
UsuńJak cudownie zatopione, o mniam! :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować też z innymi owocami :)
UsuńWygląda idealnie :) Jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle efektownie :)
OdpowiedzUsuń