Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 15 października 2014

FALE DUNAJU

Ciasto znane nie od dziś, u mnie z wiśniami, chociaż można wykorzystać również inne owoce, które zapadają się podczas pieczenia tworząc fale, ja skorzystałam z przepisu z blogu ,Moje Wypieki, gdzie na wierzch ciasta stanowi masa budyniowo-maślana, ale można również podać z bitą śmietaną, z mascarpone lub z galaretką, ciasto proste w przygotowaniu, polecam wszystkim :)



                                                                    SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 3 jajka, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • wiśnie, mogą być z kompotu
KREM:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g masła, w temperaturze pokojowej

                                                                 PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, do puszystej masy wlewamy olej, miksujemy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do ciasta na przemian z mlekiem, za każdym razem mieszamy łyżką, połowę ciasta wylać do formy 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, do drugiej połowy ciasta dodać przesiane dwie łyżki kakao i dwie łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać równomiernie na jasne ciasto, ułożyć odsączone wiśnie (można lekko je wcisnąć ręką), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 30 minut (do suchego patyczka), odstawić do wystygnięcia.
KREM:
Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń, gdy zgęstnieje odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzony budyń i sok z cytryny, cały czas miksując.
Na ostudzone ciasto wylać krem, schować do lodówki do schłodzenia i stężenia.
Gdy stężeje można posypać kakao lub zrobić polewę czekoladową.






6 komentarzy: