Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 10 sierpnia 2014

TRÓJKĄTY FRANCUSKIE Z JABŁKIEM

Lubię takie słodkości na szybko, a z ciastem francuskim zawsze jest szybko i pysznie, wystarczy coś dorzucić do środka, a z jabłkami smakuje mi najbardziej :)




                                                                    SKŁADNIKI:

  • op. ciasta francuskiego (mocno schłodzone)
  • 2 jabłka
  • 1-2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Jabłka drobno kroimy, podgrzewamy w garnuszku z cukrem i cynamonem, lekko studzimy, ciasto wyciągamy z lodówki, kroimy na ok.8 kwadratów lub 12 mniejszych, na każdy kwadrat na połowę nakładamy jabłka, dwa boki smarujemy rozmąconym jabłkiem i składamy w trójkąt, boki dociskamy widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy jajkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 20-25 minut na złoty kolor, uwaga na gorące jabłka w środku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz