SKŁADNIKI:
- szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 5 jaj (osobno żółtka i białka)
- 3/4 szkl. cukru
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg białego tłustego sera (można zmielić)
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 100g masła
- 30dkg świeżych malin
- galaretka malinowa lub inna czerwona
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo mąkę, kakao i proszek, wymieszać, dodać połowę malin (ok.szklanki), wymieszać, białka ubić na sztywno, dodać do masy, ciasto wylać na średnią prostokątną formę (u mnie 30x25 cm).
Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, następnie dodać miękkie masło, dokładnie połączyć, masę przełożyć do rękawa cukierniczego, rozprowadzić na wierzchu, robimy kratkę.
Formę włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 50 minut, ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, tężejącą rozprowadzić na ostudzonym cieście posypać malinami :)
Murzynek na bogato :)
OdpowiedzUsuńO tak, na bogato :)
UsuńSuper pomysł, wypasiony murzynek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda wspaniale :) Taka odświętna wersja murzynka :)
OdpowiedzUsuń