Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 14 lipca 2014

"PODWODNE" ROGALIKI MIGDAŁOWE

Już dawno nie robiłam rogalików.., najbardziej popularne są chyba drożdżowe z powidłami lub marmoladą, tym razem wypróbowałam przepis na rogaliki migdałowe, ,podwodne, dlatego, że ciasto zanurza się w zimnej wodzie i trzeba czekać, aż wypłynie, jest wtedy bardzo puszyste, z nadzieniem migdałowym pycha, pomysł ,kuchnia Lidla, :)



                                                                     SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 1/2 kg mąki
  • 250g masła lub margaryny
  • 40g drożdży
  • 1 duże jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
NADZIENIE:
  • 200g zmielonych migdałów
  • 80-100g cukru pudru
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • płatki migdałowe do posypania
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania
                       
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto (ma ładnie odchodzić od rąk), zawinąć w lnianą ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie (ma być całe zanurzone), ciasto będzie gotowe jak wypłynie na wierzch.
Migdały, cukier puder, śmietanę i cukier waniliowy mieszamy, gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowyjemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor :)







4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z tą wodą! Zapisuję przepis, wyglądają pyysznie! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
    teenkitchen-blog.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego pływającego ciasta jeszcze nie spotkałam. Rogaliki wygladają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pływające robiłam pierwszy raz, bałam się, że nie wypłynie, ale wszystko się udało :)

      Usuń
  3. rogaliki wyglądają pysznie!!! A takiego przepisu z wodą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń