Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 13 lipca 2014

SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

Sezon na jagody trwa, więc nie mogło zabraknąć sernika na zimno, co tu dużo opowiadać, jest pyszny, jagodowy, do tego galaretka i jagódki, mniam :)



                                                                 SKŁADNIKI:

  • 1kg twarożku sernikowego w wiaderku
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 200ml śmietanki 30%
  • sok z połowy cytryny
  • 1szkl. cukru
  • masło do wysmarowania formy
  • kruche ciastka np. sasanki
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1 szkl. jagód
                                                          PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę wysmarować masłem i posypać pokruszonymi ciastkami, mają stworzyć cienką warstwę, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż na podane na opakowaniu, żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl, gorącej wody,.
Twarożek przełożyć do miski, dodać cukier, sok z cytryny, ostudzoną żelatynę i wymieszać mikserem, dodać ubitą śmietankę i połowę jagód, wymieszać łyżką, przełożyć masę do formy na pokruszone ciastka, na wierzch wysypać resztę jagód i zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz