SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 250g masła lub margaryny
- 40g drożdży
- 1 duże jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
NADZIENIE:
- 200g zmielonych migdałów
- 80-100g cukru pudru
- 1/2 szkl. gęstej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- płatki migdałowe do posypania
- 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto (ma ładnie odchodzić od rąk), zawinąć w lnianą ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie (ma być całe zanurzone), ciasto będzie gotowe jak wypłynie na wierzch.
Migdały, cukier puder, śmietanę i cukier waniliowy mieszamy, gdy ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowyjemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor :)
Ciekawy pomysł z tą wodą! Zapisuję przepis, wyglądają pyysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:
teenkitchen-blog.blogspot.com :)
Takiego pływającego ciasta jeszcze nie spotkałam. Rogaliki wygladają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńTakie pływające robiłam pierwszy raz, bałam się, że nie wypłynie, ale wszystko się udało :)
Usuńrogaliki wyglądają pysznie!!! A takiego przepisu z wodą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń