Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 10 lipca 2014

PLACKI Z MAŚLANKĄ I JABŁKAMI

Lubię takie domowe placuszki lub racuszki z owocami, tym razem zrobiłam na maślance, do tego jabłuszka i mamy pyszny deser, mniam :)


             
                                                                       SKŁADNIKI:

  • 400ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone na drobne kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 2szkl. mąki
  • olej do smażenia      
                                                                PRZYGOTOWANIE:         

W misce wymieszać maślankę z sodą, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, smażymy na średnim palniku, na małym gazie, placuszki się nie przypalą i będą ładnie wyrośnięte, następnym razem spróbuję z wiśniami, mmmm....:)

                                          

5 komentarzy:

  1. Takie robi moja mama! Chyba muszę zaraz polecieć do niej po 'pomoc', bo narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A są bardzo smaczne, zastanawiam się jak będą smakować np. z wiśniami :)

      Usuń
  2. Bardzooo smacznie się zapowiada :D Mam w domu dość jabłek więc już wiem co zrobię :) Ile z tej porcji wychodzi placków ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nalewałam na patelnię taką małą chochelką i wyszło mi 12 placków, po 4 na każdej patelni, trzeba tylko smażyć na małym ogniu :)

      Usuń
  3. Idealne na słodką kolację, naprawdę pycha :)

    OdpowiedzUsuń