SKŁADNIKI:
- 800g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1/4 limonki
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g ziemniaków
- 1-2 czerwone papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do miski, przyprawiamy przyprawą do gulaszu, sos sojowy i sok z limonki, całość mieszamy razem, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia, dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż nabierze złotego koloru, dodajemy mąkę i mieszamy żeby oblepiła mięso, dolewamy 200ml wody i zdrapujemy z dna patelni to co ewentualnie przywarło, przykrywamy i smażymy do momentu gdy mięso zmięknie.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki oraz paprykę, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.
pychotka!
OdpowiedzUsuń