Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 10 lipca 2014

GULASZ WIEPRZOWY Z ŁOPATKI

Gulasz wyszedł pyszny, to jedno garnkowe danie, ponieważ ziemniaki już są w środku, tak więc trochę mniej zmywania, oczywiście jak ktoś ma ochotę można ziemniaczki podać osobno, pomysł ,kuchnia Lidla, :)



                                                                    SKŁADNIKI:

  • 800g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/4 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g ziemniaków
  • 1-2 czerwone papryki
  • sól, pieprz
                                                            PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do miski, przyprawiamy przyprawą do gulaszu, sos sojowy i sok z limonki, całość mieszamy razem, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia, dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż nabierze złotego koloru, dodajemy mąkę i mieszamy żeby oblepiła mięso, dolewamy 200ml wody i zdrapujemy z dna patelni to co ewentualnie przywarło, przykrywamy i smażymy do momentu gdy mięso zmięknie.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki oraz paprykę, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.

1 komentarz: