SKŁADNIKI:
- 3 galaretki: cytrynowa, wiśniowa, pomarańczowa
- 1 banan
- 1 nektarynka
- 1 mandarynka
- kubek wydrylowanych czereśni
PRZYGOTOWANIE:
Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. zagotowanej wody, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, na dno miski wlać kilka łyżek cytrynowej galaretki, wstawić do lodówki do stężenia, następnie dodajemy pokrojonego banana, zalewamy resztą galaretki cytrynowej i wstawiamy do lodówki, gdy stężeje, dodajemy czereśnie, zalewamy galaretką wiśniową i znów wstawiamy do lodówki, na koniec dodajemy pokrojoną nektarynkę, mandarynkę i galaretkę pomarańczową, chowamy do lodówki do całkowitego stężenia, gdy już stężeje wkładamy miskę na chwilę do gorącej wody, nakładamy na wierzch większy talerz i energicznie przekręcamy, lepiej robić galaretkę w metalowej misce, wtedy szybciej można wyjąć, szklaną trzeba dużej trzymać w wodzie.
Można użyć oczywiście innych owoców, fajnie gdyby były w kolorach galaretek :)
prosty i efektowny pomysł:)
OdpowiedzUsuń