Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 9 lipca 2014

TARTA TATIN

To rodzaj tarty, której nadzienie stanowią jabłka i podaje się ją odwróconą, mi osobiście bardzo smakuje, tym bardziej, że uwielbiam wszystkie jabłeczniki i szarlotki, tartę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami np. waniliowymi, mniam :)




                                                                       SKŁADNIKI:
  • 250g mąki
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1kg jabłek
  • 80g masła
  • 1-6 łyżek cukru
                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru i szczypty soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.30-50 minut.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki, w dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier, chwilę czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu, (moje są trochę za jasne, powinno się je dłużej smażyć, aż zbrązowieją), tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35
minut w temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odczekać chwilę, następnie przykryć większym talerzem i energicznie odwrócić, tartę podawać ciepłą z lodami :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła :))

    OdpowiedzUsuń