SKŁADNIKI:
- 250g mąki
- 125g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1kg jabłek
- 80g masła
- 1-6 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru i szczypty soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.30-50 minut.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki, w dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier, chwilę czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu, (moje są trochę za jasne, powinno się je dłużej smażyć, aż zbrązowieją), tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35
minut w temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odczekać chwilę, następnie przykryć większym talerzem i energicznie odwrócić, tartę podawać ciepłą z lodami :)
Uwielbiam! Najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła :))
OdpowiedzUsuńO tak, ciepła najlepsza :)
Usuń