Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 7 lipca 2014

PLACKI Z CUKINII Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Już niedługo zacznie się sezon na cukinię, warto przypomnieć sobie stare przepisy i wypróbować nowe, ja właśnie zrobiłam placki z cukinii z dodatkiem wędzonego boczku, wyszły bardzo smaczne, polecam, przepis ,kuchnia Lidla, :)



                                                                     SKŁADNIKI:

  • 1kg cukinii
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 150g boczku wędzonego-parzonego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (chyba że cukinia jest duża i ma dużo ziaren, wtedy wydrążamy miąższ), przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie przekładamy na sitko i odsączamy sok.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju, dodajemy do odsączonej cukinii, dodajemy mąkę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy łyżką placuszki, smażymy z oby stron na średnim ogniu, aż się zarumienią, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz