Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 3 lipca 2014

OWOCOWY PIE (PLACEK)

Owocowy pie, placek, lub tarta..., jakby go nie nazwać jest pyszny, nadziany farszem z jabłek, brzoskwiń i pomarańczy, do tego biszkopty, pyszne połączenie, robi się dość prosto, a jest naprawdę smaczny, warto zrobić właśnie teraz, gdy można dostać słodkie brzoskwinie, przepis z ,kuchnia Lidla, :)

 

                                                                   SKŁADNIKI:
CIASTO:
  • 400g mąki
  • 200g masła lub margaryny
  • 60g cukru pudru
  • 3 żółtka+1 białko
  • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta
FARSZ:
  • 800g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry
  • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane
  • 400g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki
  • 40g masła
  • 40g cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50g biszkoptów, pokruszonych
 
                                                          PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
Farsz:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy jabłka, brzoskwinie i pomarańcze, prażymy do momentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić, odstawiamy do przestygnięcia.
Wyciągamy jedną część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, nadajmy kształt blachy, ja robiłam  w kwadratowej formie 24x24cm (najlepiej w formie do tarty), formę smarujemy margaryną i prószymy bułką tartą ,wykładamy ciasto, powinno nachodzić na boki, nakładamy przestudzony farsz, na farsz drugą część ciasta, również rozwałkowaną, brzegi powinny się stykać, łączymy je palcami, ciasto nakłuwamy z wierzchu nożykiem, a na środku robimy dziurkę w kształcie krzyżyka, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni, na 10-12 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut, powinno mieć ładny złoty kolor, upieczone odstawiamy do przestygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz