Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 1 lipca 2014

MALINOWY CURD

Malinowy curd to pysznie malinowy krem, idealny do kruchych tart, gofrów, babeczek, lodów...., w sumie to jest tak dobry, że pasuje do wszystkich deserów, ja muszę się powstrzymywać przed wyjadaniem go ze słoiczka, pojawiły się już maliny na krzaczkach, niedługo zrobię też ze świeżych, tym razem zrobiłam z mrożonych, polecam gorąco :)



                                                                     SKŁADNIKI:

  • 600-700g mrożonych malin (ja miałam takie pudełko po litrowym lodzie)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100g masła

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Maliny przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, gotujemy aż cukier się rozpuści, a maliny się rozpadną, następnie całość przelewamy przez sito z małymi oczkami, a maliny przecieramy, dodajemy sok z cytryny i mieszamy, jajka i żółtko przygotować w szklance i gdy jeszcze nasz mus jest gorący, dodajemy powoli jajka, stale i energicznie mieszając trzepaczką (trzeba uważać żeby jajka się nie ścieły), otrzymujemy dzięki mieszaniu trzepaczką puszysty mus, umieszczamy garnek na małym ogniu i ciągle mieszając dodajemy mąkę ziemniaczaną, na koniec dodać masło, wymieszać, a gdy się rozpuści zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia, a w razie gdyby zrobiły się grudki przetrzeć jeszcze raz przez sito, chociaż jak będziemy dobrze mieszać przy dodawaniu jajek i mąki, nie powinno być problemu.
Nasz malinowy curd przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce, można przechowywać do tygodnia, chociaż raczej szybko znika :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz