Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 25 czerwca 2014

SERNIK MURZYNEK

Sernik jest dobry na każdą okazję, teraz gdy tak ciepło to królują serniki na zimno, ja podaję trochę spóźniony przepis na sernik na kakaowym spodzie, mniam :)




                                                                      SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka, białka osobno
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku dopieczenia
Cukier z kakao, wodą i margaryną zagotować ciągle mieszając, po wystudzeniu dodać 3 żółtka, wymieszać i odlać 1/2 szkl. na polewę, dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek, wszystko dokładnie wymieszać.

MASA SEROWA:
  • 1 kg sera do serników (ja używam twarożku sernikowego z Lidla)
  • 25dkg cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 15dkg margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
Wszystko razem wymieszać mikserem.
Ciasto przelać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wylewamy masę serową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, po upieczeniu polewamy wcześniej odłożoną polewą, dodatkowo można posypać dodatkowo kakao.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam taki serniczek, ja również używam sera Pilos z Lidla, do serniczków jest super, narobiłaś mi smaka na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię taki na święta :) Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakował

    OdpowiedzUsuń