SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki maku
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jaja
- 1 szkla jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3-4 brzoskwinie
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać olej i dalej miksować, dodać mąkę, dodać szklankę mąki i jogurt, wymieszać mikserem na niskich obrotach, dodać pozostałą mąkę, proszek i sodę, wymieszać, ciasto przełożyć do formy 24x24cm lub trochę większej, na wierzchu układamy wcześniej obrane i pokrojone w plastry brzoskwinie, jak są kwaśne można obtoczyć je w cukrze, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.40 minut, gotowe posypujemy cukrem pudrem :)
Fajne i szybkie ciasto, u mnie dzisiaj grillowane jabłka nadziewane owocami z przepisów kuchni Lidla, równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uroczo wygląda z tymi makowymi kropeczkami :)
OdpowiedzUsuń