Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 11 czerwca 2014

CALZONE

Calzone, czyli rodzaj pizzy zawijanej w kształt pieroga, farsz według uznania, czyli taki jak najbardziej lubimy, ja zrobiłam z szynką, serem, pomidorami, pieczarkami i kukurydzą, oczywiście można zrobić z innym, polecam na obiad lub kolację :)


                                                                   SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 500g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody
FARSZ:
  • kilka plastrów szynki
  • 20dag pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2-3 pomidory
  • 20dag żółtego sera
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy mąkę, sól, olej i zioła, mieszamy, dodajemy drożdże rozrobione w szklance ciepłej wody i wyrabiamy ciasto, ma być miękkie i pulchne, w razie gdyby ciężko się wyrabiało, dodajemy odrobinę wody. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na ok.30-40 minut. Gotowe wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy, dzielimy na 4-5 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła, można posmarować sosem (łyżka przecieru+2 łyżki ketchupu+łyżeczka ziół prowansalskich+łyżka wody), na połowę nakładamy szynkę, starte pieczarki, pokrojone pomidory, posypujemy kukurydzą i startym sterem, składamy na pół i dobrze sklejamy-zawijamy brzeg, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, wkładamy na blaszce posmarowanej olejem do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok.25-30 minut, w połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, nasze calzone powinno mieć ładny złoty kolor.







2 komentarze:

  1. Pożyczyłem przepis i jest dostępny na mencook.blox.pl z odnośnikiem do twojej strony. Mam nadzieję, że mogę korzystać? Jeśli nie to napisz mi w komentarzu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń