SKŁADNIKI:
- 550g maki pszennej
- 3/4 szkl.cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 250g serka mascarpone+2 jajka+2 czubate łyżki cukru pudru
- 600g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, rozetrzeć rękoma, dodać 3 jajka i wyrobić ciasto, powinno być miękkie i delikatne, można trochę podsypać mąką, ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3, mniejszą chowamy do zamrażarki, a większą wykładamy na blaszkę 24x24cm lub troszkę większą wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy, przekładamy na lekko przestudzony spód ciasta, na masie serowej rozkładamy truskawki i na wierzch ścieramy na tarce, na grubych oczkach zmrożone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok.55 minut, ma być ładnie zarumienione. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, chociaż u mnie znikło jeszcze ciepłe :)
pychotkowe :)
OdpowiedzUsuń