Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 11 czerwca 2014

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE

Kolejne już ciasto z truskawkami, ale póki trwa sezon trzeba korzystać, tym razem zrobiłam ciasto kruche czy półkruche jak kto woli, z dodatkiem mascarpone i truskawek jest pysznie wilgotne, mi bardzo posmakowało, następnym razem zrobię z jagodami lub wiśniami, ze słodkim mascarpone będą bardziej wyraziste, przepis z blogu ,Marta gotuje, :)


                                                                     SKŁADNIKI:

  • 550g maki pszennej
  • 3/4 szkl.cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 250g serka mascarpone+2 jajka+2 czubate łyżki cukru pudru
  • 600g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki
                                                   
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, rozetrzeć rękoma, dodać 3 jajka i wyrobić ciasto, powinno być miękkie i delikatne, można trochę podsypać mąką, ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3, mniejszą chowamy do zamrażarki, a większą wykładamy na blaszkę 24x24cm lub troszkę większą wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy, przekładamy na lekko przestudzony spód ciasta, na masie serowej rozkładamy truskawki i na wierzch ścieramy na tarce, na grubych oczkach zmrożone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok.55 minut, ma być ładnie zarumienione. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, chociaż u mnie znikło jeszcze ciepłe :) 







1 komentarz: