SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 2 galaretki truskawkowe
- 400g truskawek
- 400ml śmietanki 30% (ja kupuję w Lidlu, śmietankę w kubeczkach)
- 2 x śmietan fix
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać, ciasto wlewamy do formy 25x35cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia następnie przeciąć wzdłuż na pół.
Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, dodając o szklankę mniej wody, schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Do formy wkładamy jedną część biszkoptu, nasączamy herbatą z cytryną lub sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą, wykładamy bitą śmietanę i rozkładamy część truskawek pokrojonych na kawałki, na to kładziemy drugą część biszkoptu, znów delikatnie nasączamy, rozkładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką (musi już tężeć), wkładamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje, przechowujemy w lodówce :)
Wspaniałe ,puszyste ciasto.
OdpowiedzUsuń