Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 6 czerwca 2014

PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy w pełni, pomysłów na ciasta mnóstwo, tym razem zrobiłam puszysty biszkopt z truskawkami, ładnie rośnie i jest lekko wilgotny, do po południowej kawki idealny, sprawdza się również z innymi sezonowymi owocami, przepis z blogu ,Mała Cukierenka, :)



                                                                     SKŁADNIKI:

  • 2 i 1/4 mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. mleka
  • 200g masła
  • 500g umytych, obranych truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka włożyć posiekane masło, dodać cukier waniliowy i mleko, podgrzać, aż masło się rozpuści, odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier miksujemy, aż masa będzie gęsta i cukier się rozpuści, stopniowo dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem.
Do jajecznej masy stopniowo dodawać masło i wymieszać, na koniec dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub robotem na niskich obrotach.
Ciasto przelać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, truskawki oprószyć dwiema łyżkami mąki, poprzecinać na połówki i ułożyć na cieście, ja ułożyłam trochę za mało, można zakryć całe ciasto, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 55 minut, po upieczeniu jak przestygnie posypać cukrem pudrem :)






1 komentarz:

  1. Smacznie wygląda, ja kupiłam w Lidlu borówki więc zrobię takie z borówkami, mniam....

    OdpowiedzUsuń