Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 23 czerwca 2014

BUŁECZKI ANGIELSKIE

Wyobrażacie sobie na śniadanko ciepłą, słodką bułeczkę ze świeżutkim dżemem truskawkowym lub inną konfiturą, do tego szklanka mleka lub herbatki, pyszności, przyznam że o innej porze dnia bułeczki są równie pyszne, dlatego gorąco polecam, pomysł ,kuchnia Lidla, :)


                                                                      SKŁADNIKI:


  • 25g drożdży
  • 150ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • białko do posmarowania
  • 50g roztopionego masła
                                                               PRZYGOTOWANIE:

Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i razem ucieramy, mleko podgrzewamy w garnku, łączymy z utartymi drożdżami i resztą cukru.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, wlewamy do niej mieszankę drożdży mleka i cukru, robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Gdy rozczyn urośnie dodajemy do niego cukier waniliowy i szczyptę soli, całość wyrabiamy, następnie dodajemy żółtka i roztopione masło, dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma, aż będzie odklejać się od ręki, następnie ciasto podsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.40 minut (ma podoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy na stolnicę i posypujemy mąką, lekko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka, do wykończenia ciasta, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Wierzch bułeczek smarujemy białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok.15 minut, powinny mieć piękny złoto brązowy kolor.
Przestygnięte bułeczki kroimy na pół i smarujemy konfiturą lub ulubionym dżemem, mniam.
Oczywiście bułeczki można zrobić również z kruszonką, polecam :)




2 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, idealna na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki, świetny przepis kuchni Lidla, będę musiała je upiec, na śniadanie i do pracy są idealne :)

    OdpowiedzUsuń