Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 13 maja 2014

SCHAB ZAPIEKANY NA CHLEBIE POD BESZAMELEM

Czasami jest tak, że zostają nam kotlety po obiedzie i trzeba je wykorzystać, postanowiłam zapiec je na chlebie z serem i beszamelem, jeżeli są grillowane bez panierki, do tego dowolna sałatka i mamy już kolację lub obiad na drugi dzień, pomysł znalazłam w ,kuchni Lidla, :)



                                                                       SKŁADNIKI:

  • 8 kawałków schabu
  • 8 kromek chleba
  • 100 g startego sera
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 130 g masła
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • pęczek posiekanej bazylii
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z 1 cytryny
                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Kromki chleba opiekamy w tosterze lub piekarniku.
60 g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, dodajemy mleko, mieszamy dokładnie i energicznie trzepaczką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, zestawiamy z ognia.
Kromki chleba smarujemy sosem beszamelowym i układamy w naczyniu żaroodpornym, na chlebie układamy plastry schabu wcześniej doprawione solą i pieprzem i grillowane na patelni, mięso polewamy sosem, całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż ser się zarumieni.
Sos maślano-ziołowy:
Na małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, dodajemy 70 g masła, czekamy aż się podgrzeje, dodajemy natkę i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, ściągamy z ognia.
Wyciągamy z piekarnika schab, wykładamy na talerz, polewamy delikatnie sosem maślano-ziołowym.






1 komentarz:

  1. Fajne i smaczne przekąski na chlebie,ciekawy przepis kuchni Lidla,mniam...

    OdpowiedzUsuń