Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 15 maja 2014

JABŁECZNIK INACZEJ

Inaczej dlatego, że jabłka daje się do środka ciasta i na wierzch, ciasto jest wilgotne w środku i pyszne, przepis bardzo prosty i mało pracochłonny, więc polecam każdemu :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • kostka margaryny lub masła
  • 2 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • cukier puder
                                                               PRZYGOTOWANIE:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać szklankę mąki i dokładnie wymieszać, rozpuścić margarynę lub masło, podgrzać i wlać do masy, wymieszać i dodać resztę mąki, proszek do pieczenia i cynamon, całość dokładnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, jabłka obrać i pokroić w cząstki, usuwając pestki, do tortownicy wlewamy 1/3 ciasta, ułożyć owoce, wlać pozostałe ciasto i ułożyć pozostałe owoce, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.45-50 minut, po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem, smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz