Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 13 maja 2014

PIASKOWIEC Z RABARBAREM I BEZĄ

Kolejny pomysł na ciasto z rabarbarem, tym razem z migdałową bezą, przyznam, że wyszło naprawdę super, ciasto delikatnie wilgotne, a beza pysznie chrupiąca, mniam :)



                                                                  SKŁADNIKI:

  • 15 dkg masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 10 dkg mielonych migdałów lub w płatkach

                                                           PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 2 całe jajka i 3 żółtka, dalej ucierać, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać składniki mikserem.
Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, ułożyć na wierzchu ciasta, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę, dosypać cukier puder i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca, dosypać migdały i wymieszać.
Ciasto wysunąć z piekarnika, na wierzchu rozsmarować bezę, piec jeszcze 25 minut w temp. 180 stopni, aż beza będzie zarumieniona :) 







4 komentarze:

  1. Robiłam bardzo podobny, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ciasto,akurat kupiłam w Lidlu rabarbar i myślę że się skuszę na to ciasto,z bezą jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WLASNIE SKUSILAM SIE BO SMAKOWICIE WYGLADA -JUZ SIE PIECZE,ZOBACZYMY CO MI WYJDZIE......

    OdpowiedzUsuń