SKŁADNIKI:
- op. ciasta francuskiego
- kilka truskawek
- 200g twarogu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg dokładnie wymieszać z cukrem i śmietaną, dodać pokrojone na kawałki truskawki i wymieszać, schłodzone ciasto francuskie kroimy na osiem kwadratów, na połowę każdego nakładamy łyżką przygotowany twarożek, smarujemy boki rozmąconym jajkiem i przykrywamy drugą połową, brzegi dociskamy widelcem, tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut, aż się zarumienią, po upieczeniu chwilę odczekać, bo twarożek w środku gorący :)
Pysznie wyglądają,ja często kupuję w Lidlu ciasto francuskie i robię podobne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńa jakbym zrobila ten twaróg ale z ciastem drozdzowym, bo nie przepadam za francuskim ciastem
OdpowiedzUsuń