Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 10 maja 2014

CIASTKA FRANCUSKIE Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI

Kolejne ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego, ostatnio były z jagodami, a tym razem zrobiłam z truskawkami, wyszły pyszne :)



                                                                     SKŁADNIKI:

  • op. ciasta francuskiego
  • kilka truskawek
  • 200g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Twaróg dokładnie wymieszać z cukrem i śmietaną, dodać pokrojone na kawałki truskawki i wymieszać, schłodzone ciasto francuskie kroimy na osiem kwadratów, na połowę każdego nakładamy łyżką przygotowany twarożek, smarujemy boki rozmąconym jajkiem i przykrywamy drugą połową, brzegi dociskamy widelcem, tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut, aż się zarumienią, po upieczeniu chwilę odczekać, bo twarożek w środku gorący :)

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają,ja często kupuję w Lidlu ciasto francuskie i robię podobne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakbym zrobila ten twaróg ale z ciastem drozdzowym, bo nie przepadam za francuskim ciastem

    OdpowiedzUsuń