Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 28 maja 2014

ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO I BAKŁAŻANA

Bardzo smaczna zapiekanka, pyszne roladki z bakłażana nadziane mięsem mielonym z mozzarellą, wszystko zapieczone z sosem pomidorowym, pycha, przepis już kolejny z ,kuchni Lidla, :)



                                                                       SKŁADNIKI:


  • 2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o szerokości 1cm
  • 500g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 1-2 puszki pomidorów pelati
  • ok. 50ml oliwy
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 10g oregano
  • 60g masła
  • 100g żółtego sera startego na tarce
  • 2 żółtka
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Kroimy bakłażany w plastry o szerokości 1cm, skrapiamy oliwą, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej, odstawiamy.
FARSZ: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy połowę oregano, częsć startego sera, mozzarellę pokrojoną w kostkę, część pokrojonej w kostkę cebuli, 2 żołtka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
SOS: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy resztę pokrojonej cebuli, łyżeczkę oregano i rozgnieciony ząbek czosnku, całość smażymy, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy 5-10 minut, następnie dodajemy masło, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego bakłażana, na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu, układamy roladki, zalewamy resztą sosu i posypujemy serem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni, zapiekamy 30 minut, smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pyszna zapiekanka z bakłażanami,ja również taką robiłam z przepisów kuchni Lidla,wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szerokości czy długości? Na zdjęciu wydają si e szersze niż 1 cm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kroimy bakłażany wzdłuż na długie plastry o szerokości ok. 1 cm, po ugrillowaniu na patelni będą cieńsze, można również kroić na cieńsze np, metalową tarką do sera, nie rozpadają się, więc polecam :)

      Usuń