SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o szerokości 1cm
- 500g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 1-2 puszki pomidorów pelati
- ok. 50ml oliwy
- cebula pokrojona w kostkę
- 10g oregano
- 60g masła
- 100g żółtego sera startego na tarce
- 2 żółtka
- 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy bakłażany w plastry o szerokości 1cm, skrapiamy oliwą, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej, odstawiamy.
FARSZ: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy połowę oregano, częsć startego sera, mozzarellę pokrojoną w kostkę, część pokrojonej w kostkę cebuli, 2 żołtka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
SOS: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy resztę pokrojonej cebuli, łyżeczkę oregano i rozgnieciony ząbek czosnku, całość smażymy, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy 5-10 minut, następnie dodajemy masło, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego bakłażana, na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu, układamy roladki, zalewamy resztą sosu i posypujemy serem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni, zapiekamy 30 minut, smacznego :)
Pyszna zapiekanka z bakłażanami,ja również taką robiłam z przepisów kuchni Lidla,wyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuńszerokości czy długości? Na zdjęciu wydają si e szersze niż 1 cm.
OdpowiedzUsuńKroimy bakłażany wzdłuż na długie plastry o szerokości ok. 1 cm, po ugrillowaniu na patelni będą cieńsze, można również kroić na cieńsze np, metalową tarką do sera, nie rozpadają się, więc polecam :)
Usuń