Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 28 maja 2014

ANANASOWIEC

Ananasowiec, czyli ciasto z ananasem, puszysty biszkopt, budyń z ananasem i chrupiąca beza kokosowa to pyszne połączenie, myślę, że ananasy można również zastąpić brzoskwiniami, wypróbuję następnym razem :)



                                                                      SKŁADNIKI:
BISZKOPT:

  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ANANASOWA:
  • 1 puszka krojonych ananasów
  • 200g masła
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki wody
BEZA KOKOSOWA:
  • 4 białka
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru
                                                              PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać, przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę(28x23cm) i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
MASA ANANASOWA: do rondelka wlewamy wodę i sok z ananasów, dodajemy budyń, cukier i żółtka, gotujemy budyń, następnie studzimy, dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę, dodajemy pokrojone ananasy i dokładnie mieszamy.
BEZA KOKOSOWA: z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy wiórki, mieszamy przelewamy do formy po biszkopcie wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez ok.35 minut w 170 stopniach, aż się zarumieni, mi wyszła bardziej chrupiąca niż chciałam, ale położyłam ją odwrotnie.
Ostudzony biszkopt nasączyć herbatą, na wierzchu rozsmarować masę, przykryć bezą, ciasto chłodzimy w lodówce, smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz