Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 23 maja 2014

GOFRY DROŻDŻOWE

Uwielbiam takie gofry, z bitą śmietaną i owocami przypominają te nad morzem, tym razem wersja drożdżowa, równie pyszna, przepis z ,kuchni Lidla, :)



                                                                       SKŁADNIKI:

  • 190g mąki pszennej przesianej przez sito
  • 70ml mleka 
  • 20g drożdży
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g masła, roztopionego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 200ml śmietanki 30%, schłodzonej, ubitej
  • 200-250g świeżych malin, borówek lub truskawek
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozcieramy z połową cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję, mleko podgrzewamy, do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rotopione masło, cukier waniliowy, stopniowo mąkę (niewielką część zostawiamy) i podgrzane mleko, mieszamy.
1 jajko i 1 żółtko ubijamy mikserem z drugą połową cukru trzcinowego, do ciasta dodajemy ubite jajka i resztę mąki, całość łączymy, przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut, wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy tradycyjnie w gofrownicy, podajemy z bitą śmietaną, owocami, dodatkowo można podać owoce w żelu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz